Olemme tutkineet Kaupallisen tuotetiedon hallinnan tilaa Suomessa nyt jo viidettä vuotta peräkkäin. Vuoden 2025 PIM-barometrin tuloksista videotallenteella keskustelevat Tutkimustoimisto Vastakaiku Oy:n toimitusjohtaja Katariina Tenhunen ja Adeonan toimitusjohtaja Patrik Palatz. He analysoivat tuloksia ja nostavat mielenkiintoisia löydöksiä esiin keskustelussaan.
Tämän vuotisen tutkimuksen tuloksissa on kattavasti dataa viiden vuoden ajalta. Tuloksista näkyy esimerkiksi selkeä muutos siinä, miten tekoälyn käyttöönotto on laajentunut ja vastuullisuusasiat ovat nousseet tärkeämmiksi eri yrityksissä.
Tutkimukseen vastanneiden kohderyhmä koostuu henkilöistä, jotka ovat tuotetiedonhallinnan ja sen johtamisen ammattilaisia. Kyseessä on siis johtajien ja asiantuntijoiden näkemys kaupallisen tuotetiedon hallinnan tilasta.
Tänä vuonna barometrin vastaajien joukko jakautui melko tasaisesti eri kokoisiin yrityksiin ja eri toimialoihin: mm. tukku- ja vähittäiskauppa, valmistava teollisuus, maahantuonti ja palvelut. PIM on käytössä 54 %:lla vastaajista ja 46 %:lla sitä ei ole. Tuotetietoja pidetään yrityksissä yllä myös ERP-järjestelmissä, exceleissä, verkkokauppa-alustoissa tai erilaisissa julkaisujärjestelmissä. Vastaajajoukossa oli sekä ylimmän johdon edustajia, että ammattilaisia tuotehallinnasta, IT-tehtävistä, myynnistä ja markkinoinnista.
Muutamia nostoja tämän vuoden tutkimuksen vastauksista:
- Tyytyväisyys yrityksen tuotetiedon hallinnan nykytilaan ja tuotetiedon laatuun on hieman kasvanut.
- Kaupallisen tuotetiedon hallinnan omistajuudessa on paljon vaihtelua, mikä voi tuoda tuotetiedon hallinnan johtamiseen haasteita.
- Pandemian aikana digitaalisen kaupankäynnin kasvu kiihtyi. Tilanne on tasoittunut, mutta edelleen vastaajat arvioivat kaupankäynnin kasvavan digitaalisista kanavista.
- Kumppaneilta saatavan tiedon laatu vaihtelee huomattavasti. Tiedon saaminen oikeassa muodossa tai riittävällä tasolla on haastavaa.
- PIM-järjestelmän hyötyjä arvioitaessa vastaajat nostavat esiin erityisesti tietojen saatavuuden ja läpinäkyvyyden sekä operatiivisen tehokkuuden. 50 % vastaajista arvioi myös myynnin kasvaneen.
- Noin puolet yrityksistä ei hyödynnä digitaalisista kanavista saatavaa dataa.
- Kyvykkyys tekoälyn hyödyntämiseen on hieman parempi PIM-järjestelmää käyttävissä yrityksissä, mutta vain 26 % kaikista vastaajista arvioi sen olevan hyvä tai erittäin hyvä.
- Lainsäädännön muutokset ja kasvaneet vaatimukset vaikuttavat tuotetiedonhallintaan merkittävästi. Yritykset joutuvat entistä enemmän huomioimaan ympäristövaikutukset ja raportoimaan niistä koko arvoketjun osalta.
- Lainsäädännön vaatimukset lisäävät tarvetta kehittää automaatiota ja järjestelmiä, jotka tukevat tiedon keräämistä, hallintaa ja jakamista.
Vastaajat kokevat tuotetiedon laadun erittäin tärkeäksi. Vastaajien mukaan laadukas tuotetieto parantaa asiakaskokemusta ja kasvattaa myyntiä, lisäksi tuotetiedon laatu voi olla keskeinen erottautumistekijä markkinassa. Vastaajat arvioivat, että lainsäädännöstä tulevat vaatimukset tuotetiedolle ohjaavat yrityksiä tarkempaan ja läpinäkyvämpään tuotetiedon hallintaan ja että nämä vaatimukset vaikuttavat koko arvoketjuun. Lisäksi tuotetiedonhallinnan johtamisen merkityksen arvioidaan korostuvan jatkossa. Moni vastaaja kaipaa tuotetiedonhallintaan omistajuuden selkeyttämistä.
Lisää PIM-barometrin tuloksista löytyy alla mainitulta sivulta! Voit katsoa videotallenteen mielenkiintoisista löydöksistä ja tilata tutkimustulokset käyttöösi sähköpostiosoitteellasi. Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa, teemme lähiaikoina nostoja tutkimuksesta some-kanavissamme.