Puutarhatukkukaupan monitoimiyritys Schetelig Oy on perheyritys, jonka on palvellut puutarha-alan ammattilaisia jo 95 vuotta. Oscar Schetelig perusti Oy Schetelig Ab:n vuonna 1929 ja nykyään yritys tarjoaa palveluitaan alan ammattilaisille jo viidennessä polvessa.
Schetelig on maahantuoja ja markkinoija sekä tukkuliike, jonka valikoimassa on reilut 20 000 aktiivista tuotenimikettä. Yrityksellä on kolme liiketoiminta-aluetta: se toimii ammattisektorilla ammattiviljelijöiden parissa, viheralueilla keskittyen urheilu- ja golf-kenttiin sekä puistotoimeen kaupungille ja kunnille sekä viherrakentajiin, ja jälleenmyyjäsektorilla toimitetaan erilaisia puutarhatuotteita suomalaisille ketjuille ja yksittäisille puutarhamyymälöille. Yrityksen tavoitteena on olla omille asiakkaille pitkäaikainen ja luotettava kumppani.
– Valikoimastamme löytyy kaikenlaista – teknisistä laitteista puutarhalapioihin ja annossiemeniin, toteaa markkinointi-päällikkö Nora Kauste, joka itse on perheen viidennen polven edustaja yrityksessä.
Schetelig ylläpitää ja rikastaa tuote-valikoimaansa Adeona PIMillä
PIM-järjestelmää alettiin muutama vuosi sitten kartoittaa, koska ison tuotevalikoiman ylläpito ilman asianmukaista järjestelmää oli haastavaa. Tiedot olivat hajallaan erilaisissa exceleissä ja niiden päivittämiseen meni runsaasti aikaa. Adeona PIM valikoitui ratkaisuksi, koska se vaikutti sopivalta Scheteligin tarpeisiin.
– Jälleenmyyjäsektori tarvitsee dataa laajassa mittakaavassa: tuotteita tulee ympäri maailmaa, joten tarve keskittää tiedot yhteen järjestelmään oli suuri, kertoo hankintapäällikkö Jasmin Tuominen, joka vastaa Scheteligin ostoista Koti ja Puutarha -sektorilla ja on yksi PIMin pääkäyttäjistä.
Päätös PIM-käyttöönotosta tehtiin 2020, ja vuodesta 2021 järjestelmää on voitu hyödyntää. Aluksi työtä oli paljon, kun tuotteita perustettiin ja markkinointitekstejä tuotettiin. Mutta nyt kun suurin massa tuotteista on saatu järjestelmään, päivitykset sujuvat ripeästi ja käyttäjät ovat tyytyväisiä – PIMiä käytetäänkin aktiivisesti.
– Esimerkiksi luetteloiden tekoprosessi on nopeutunut todella paljon. Mahdolliset esiin tulevat virheet korjataan suoraan PIMiin ja seuraavan kerran päivitysten yhteydessä voi luottaa siihen, että tiedot ovat ajan tasalla, toteaa Kauste.
Arjessa PIMistä on etua: tuotetiedot ja -ominaisuudet löytyvät helposti. Verkkosivuille on integraatio, joten ajantasaiset tiedot saadaan ketterästi julkaisuun, mikä hyödyttää myös vähittäiskauppa-asiakkaita. Tuotteet saadaan markkinalle nopeasti.
– Tuotteista vaaditaan aikamoinen määrä tietoa ja ERPissä ei ole kaikelle paikkaa, vaan siellä meillä on tuotteista lähinnä perustiedot. Nyt tiedot viedään keskitetysti PIMiin, tuotteista on selkeät attribuutit ja tiedot ovat kaikkien käytettävissä. Myyjätkin hakevat tietoja PIMistä asiakkailla käydessään, kertoo Tuominen.
Aiemmin samaa tietoa syötettiin useisiin eri paikkoihin ja päivitysten yhteydessä työ piti tehdä uudelleen; tämä työllisti useita henkilöitä.
– Tieto on nyt samanlaista kaikkialla riippumatta siitä, onko tuotetieto verkkosivuilla, luetteloissa tai asiakkaiden verkkosivuilla – tieto löytyy kaikkialta yhdenmukaisena, jatkaa Kauste.
Tuotepäälliköt toimivat PIMin ylläpitokäyttäjinä. Hankinta käyttää PIMiä eniten, mutta lukukäyttöoikeudet on luotu kaikille: asiakaspalveluun, myyntiin, varastolle. Tämä helpottaa kaikkien työtä, koska hakeminen PIMistä on nopeaa. Nora kertoo käyttävänsä PIMiä melkein päivittäin:
– Saan sieltä todella helposti tiedot ja kuvat, haku toimii niin loistavasti. Tuotteita on paljon, joten välttämättä kaikkia ei muista ulkoa. Jos esimerkiksi pitää löytää tuote jossain tien päällä, niin tieto löytyy PIMistä nopeasti.
Scheteligillä on toimintaa pääasiassa Suomessa; toimintaa ulkomailla on hieman, mutta rajallisesti. Tällä hetkellä yrityksen myynti toimii BtoB-kauppana ja jälleenmyyjät hoitavat tuotteet loppuasiakkaille. Nykyinen verkkosivusto on laadittu verkkokaupan tyyliin, eli sieltä löytyy esimerkiksi tuotekortteja. PIM on mahdollistanut sivujen rakennuksen tällä tavoin, jolloin myös niiden ylläpito on helpottunut. Schetelig hallitsee ja jakaa myös kuva-aineistojaan Adeona PIMin kautta.
Lainsäädännön vaatimukset on huomioitava tuotetiedoissa
Scheteligillä tuotetietoja pidetään yllä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tuotenimien, tuotekuvausten ja markkinointitekstien pitää löytyä jälleenmyyjille kaikilla kolmella kielellä. Keskitetty tuotetiedonhallinta on helpottanut myös kieliversioiden ylläpitoa.
– Erityisesti isot ketjut tarvitsevat tuotetietoa laajasti. Dataa lasketaan toimittajien tuoterikastusasteista ja tiedon pitää olla kattavaa. Mitä laajemmin voimme antaa jälleenmyyjille dataa, sen parempi toimittaja me olemme, joten tällä on suora vaikutus myyntiin, kertoo Tuominen.
Tuotetiedonhallinnassa on huomioitava myös lainsäädäntö. Kun valikoimassa on lannoitteita, muovia, puutavaraa ja kasvinsuojeluaineita, täytyy informaation olla määräysten mukaista. Nämä muuttuvat jatkuvasti, joten ajantasaisten tietojen on oltava järjestelmissä mahdollisimman nopeasti saatavilla.
– Vaarallisissa tuotteissa, kuten torjunta-aineissa on omat määräyksensä. Kun viranomaisvaateet pystytään toimittamaan PIMistä suoraan asiakkaille, se vähentää ongelmia ja antaa hyvän kuvan meistä toimittajana, sanoo Kauste.
PIMistä on saatu hyötyjä irti
Scheteligillä työ on tehostunut PIMin avulla: resurssien säästö koetaan merkittäväksi.
– Esimerkiksi kun asiakkaan tuotetietolomakkeeseen perustetaan uusia tuotteita, saattoi siihen aiemmin mennä hankintatiimiltä viikko, parhaassa tapauksessa se hoituu nykyään 10–15 minuutissa. PIM säästää aikaa ja vaivaa, toteaa Tuominen.
Markkinoinnin näkökulmasta PIM on mahdollistanut asioita. Scheteligillä on käytössään EasyCatalog-taittoautomaatio-ohjelmisto, joka on verkkosivujen tavoin integroitu PIMiin. Moni tekeminen on puoliautomatisoitu, mikä säästää resursseja ja tuo tehokkuutta.
– Verkkosivuprojekti on ollut iso projekti ja onnistuminen – nyt meillä on todella hyvin tuotetiedot saatavilla ja löydettävissä verkkosivuilla. Tämä vahvistaa yritysmielikuvaa. Muutokset PIMistä uivat heti verkkosivuille, joten vanhaa tietoa ei enää sinne jää, kertoo Kauste.
Tuotepäälliköiden työaikaa on vapautunut tietojen rikastamiseen. PIMiin on rakennettu tunnuslukumittareita, ja jos tuotepäällikkö huomaa näissä puutteita, hän voi kontaktoida toimittajan saadakseen täydennettävät tiedot ja näin datan laatu kohenee koko ajan.
– PIM säästää turhasta työstä, ja ajaa myös eteenpäin saamaan laadukkaampaa dataa. Tämä on aiheellista ja hyödyllistä työtä, sen sijaan että samaa tietoa kopioitaisi paikasta toiseen. Nyt resurssit kohdistuvat oikeisiin asioihin, sanoo Tuominen.
Yhteistyö Adeonan kanssa on sujuvaa
Yhteydenpito Adeonan kanssa on arjessa sujuvaa. Järjestelmät toimivat yleensä hyvin, joten apua ei juurikaan ole kaivattu, mutta tarvittaessa sitä on saatu nopeasti. Järjestelmän käyttöönotto sujui hyvin, vaikka se tehtiin pandemian aikana. Myös verkkosivu-uudistus ja integraatio hoituivat sujuvasti. Adeona Community -yhteisö koetaan hyödylliseksi: työpajoista saa vertaistukea ja uusia ideoita muilta käyttäjiltä. Samalla tulee tietoa uutuuksista ja saa vaikuttaa siihen, mitä aiheita nostetaan kehityslistalle.
– Kaikki odotukset, toiveet ja tarpeet mitä meillä oli tuotetiedolle, on PIM pystynyt hienosti täyttämään ja on tullut hyödynnettyä myös paljon sellaista, mitä ei etukäteen edes osattu ajatellakaan, sanoo Jasmin Tuominen.
– Olemme olleet hyvin tyytyväisiä. Mielestäni tämä on ollut viime vuosien mullistavin työkalu, joka on meillä saatu käyttöön – nopeuttaa ja tehostaa työskentelyä, toteaa Nora Kauste.
Schetelig Oy on puutarhatukkukaupan monitoimiyritys, jolla on Suomessa kolme liiketoiminta-aluetta: se toimii ammattisektorilla ammattiviljelijöiden parissa, viheralueilla keskittyen urheilu- ja golf-kenttiin sekä puistotoimeen kaupungille ja kunnille sekä viherrakentajiin, ja jälleenmyyjäsektorilla toimitetaan erilaisia puutarhatuotteita suomalaisille ketjuille ja yksittäisille puutarhamyymälöille.