DATE

Asiakaskokemus tuotetiedonhallinnan keskiössä

Asiakaskokemus tuotetiedonhallinnan keskiössä

Tuotetiedonhallinnan merkitys nousi esiin Tutkimustoimisto Vastakaiun toteuttamassa Kaupallisen tiedonhallinnan nykytila ja tulevaisuus Suomessa -tutkimuksessa. Yksi selkeimmistä tutkimuksessa esiin nousseista teemoista on halu parantaa asiakkaan ostokokemusta.

Tuotetiedonhallinnan merkitys nousi esiin Tutkimustoimisto Vastakaiun toteuttamassa Kaupallisen tiedonhallinnan nykytila ja tulevaisuus Suomessa -tutkimuksessa. Noin 80 % tämän vuoden tutkimukseen vastanneista kokee tuotetiedonhallinnan olevan yritykselleen ratkaiseva menestystekijä, ja loput 20 % piti sitä tärkeänä tekijänä.

Yksi selkeimmistä tutkimuksessa esiin nousseista teemoista on halu parantaa asiakkaan ostokokemusta. Vastaajien mukaan asiakaskokemus ja vastuullisuus ovat tuotetiedonhallinnan keskiössä.

”On selvää, että vastaajat haluavat vastata asiakkaiden nykyajan odotuksiin tuotetiedon laadun suhteen. Tuotetiedon rikastamistavat ovat joillekin vielä epäselviä, mutta tavoitteena on erottua alan kilpailijoista”, sanoo Vastakaiun toimitusjohtaja Katariina Tenhunen.

Vastaajat, joilla on jo PIM-järjestelmä käytössä, kokivat käyttöönottoprosessin selkiyttämisen ja automatisoinnin tehokkaan käytön haastavina. Myös integraatioiden tehokkaampi käyttö sekä itse tuotetiedonhallinnan kokonaiskuvan ymmärtäminen koettiin haastavana.

Toisaalta ne vastaajat, joilla ei ole vielä käytössä tuotetiedonhallinnan järjestelmää, kokevat tarvitsevansa sellaista. Kun toteutus tehdään organisaation infrastruktuuriin sopivaksi, prosessin aikana analysoidaan vahvasti tuotetiedonhallinnanjärjestelmän tarvetta ja käyttöä sekä prosessien yhtenäistämistä eri osastojen kesken. 

Tuotetietojen yhtenäisyys ja kestävä kehitys tähtäimessä

Kaikista vastaajista 45% kokee pystyvänsä tarjoamaan yhteneväisen tuotekokemuksen markkinointikanavissaan. Niiden vastaajien keskuudessa, joilla on käytössä PIM-järjestelmä, luku on 60 %. Lähes kaikki vastaajat näkevät parantamisen varaa siinä, että tuotetiedot säilyvät identtisinä kaikissa kanavissa.

Kestävyys yrityksen viestinnässä oli myös yksi tämän vuoden tutkimuksen teemoista. Vastaukset antoivat hyvin yksimielisen kuvan: kaikki vastaajat näkevät vastuullisuusviestinnän ainakin jollain tasolla tärkeänä tekijänä ja tiedostavat sen merkityksen asiakkaille. Avoimissa kysymyksissä kävi myös selväksi, että yritykset haluavat parantaa vastuullisuustoimiaan ja sisällyttää sen tuotetietoihinsa.

”Vastaajien selityksissä mainittiin, että vastuullisuusviestintä vaikuttaa asiakkaiden ostokäytökseen. Asiakkaiden ostokäyttäytyminen on avaintekijä, jonka mukaan yritykset sopeuttavat toimintaansa, eri toimialoilla. Asiakkaat ovat yhä vaativampia. Yrityksen kyky sopeutua nopeasti näihin muutoksiin on valtava kilpailuetu, kuin myös yrityksen kyky viestiä kestävän kehityksen näkökohdista asiakkaille ja sisällyttää ne tuotetietoihin”, Katariina kertoo.

Tuotetietojen rikastaminen erottautumiskeinona

Viime vuoden tutkimukseen verrattuna rikastetun tuotetiedon merkitys on kasvanut entisestään. Jopa 90 % vastaajista pitää rikastettua tuotetietoa erittäin tärkeänä tekijänä yrityksen toiminnassa. Kuitenkin kun tutkimuksessa kysyttiin, kuinka paljon vastaajien organisaatiot personoivat tuotetietoja asiakkaan ostopolun ostovaiheiden mukaisesti, vain 10-20 % vastaajista ilmoitti käyttävänsä tätä menetelmää aktiivisesti.

Osa tuotetiedon rikastamisprosessia on tietää, mitä tietoa kohdeasiakkaat etsivät. 89 % kaikista vastaajista sanoi, että asiakaskokemus on heillä tuotetiedonhallinnan kehittämisen keskipisteessä. Kuitenkin vain 38 % vastaajista kysyy palautetta asiakkailtaan vuosittain. Noin 46 % vastaajista ei kerää palautetta lainkaan.