Euroopan unionin tuoteturvallisuusasetus astuu voimaan joulukuussa

Euroopan unionin uusi tuoteturvallisuusasetus, joka koskee kuluttajatuotteiden turvallisuutta, tulee voimaan 13.12.2024. Asetus kattaa kaikki kuluttajatuotteet lukuun ottamatta elintarvikkeita ja lääkkeitä, ja se tuo mukanaan uusia vaatimuksia tuotteista ilmoitettaville tiedoille.

Euroopan unionin tuoteturvallisuusasetuksen (General Product Safety Regulation, GPSR) tavoitteena on EU-markkinoilla olevien kuluttajatuotteiden turvallisuuden varmistaminen, ja että tuotteiden jäljitettävyys ja dokumentointi olisivat riittävällä tasolla. Asetus korvaa tuoteturvallisuusdirektiivin vuodelta 2001, ja asettaa useita uusia velvoitteita valmistajille, maahantuojille, jakelijoille sekä verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille.

GPSR-asetuksen soveltamisala on laaja ja koskee lähes kaikkia kuluttajille suunnattuja tuotteita, pois sulkien elintarvikkeet ja lääkkeet. Lisäksi asetus kattaa käytetyt tuotteet sekä tuotteet, jotka on korjattu, kunnostettu tai kierrätetty myyntiä varten. Asetus kattaa sekä fyysiset että digitaaliset myyntikanavat.

Tuotetietojen määrä tulee kasvamaan

GPSR tulee lisäämään tuotteista ilmoitettavien tietojen vaatimuksia ja korostaa niiden oikeellisuuden ja ajantasaisuuden merkitystä. Velvoitteena on, että tiedot ovat todistettavissa ja jäljitettävissä. GPSR edellyttää myös, että valmistajat suorittavat sisäisen riskianalyysin ja laativat siihen liittyvät asiakirjat ennen tuotteiden lanseerausta.

Katso tarkempi uutinen aiheesta GS1 Finlandin sivuilta:
Tuoteturvallisuusasetus voimaan joulukuussa – GS1 tarjoaa keinot välittää vaadittuja tietoja