Tuotetiedon hallinta palveluliiketoiminnassa

Myös ei-fyysiset tuotteet taipuvat PIM-riveiksi. Palvelualan yrityksillä erilaisten tuote- ja palvelupakettien rakentaminen ja tuotteiden linkitys toisiinsa mahdollistavat sen, että verkkokauppa ja muut digipalvelut näyttävät asiakkaalle oikeat ja relevantit vaihtoehdot eri asiointitilanteissa.

Fyysisten tuotteiden lailla myös palvelut voi mallintaa tuotetiedoksi PIM-järjestelmään. Palvelualalla itse tuotteiden määrä saattaa olla pienempi, mutta esimerkiksi palveltavia kieliä saattaa olla useampia ja eri palveluiden yhdistelmiä voi olla lukemattomia. PIM-tietorivit voivat sisältää yksityiskohtaisia kuvauksia, kuvia, videoita ja muita olennaisia tietoja. PIM tarjoaa myös palvelualan yrityksille keskitetyn alustan tuotetietojen hallintaan ja jakeluun.

Monipuolisia palveluita tarjoavat yritykset edellyttävät erilaisia tuotekategoriamalleja erilaisille palveluille: esimerkiksi kahvila- tai ravintolapalveluissa vaaditaan hyvinkin paljon yksityiskohtaisia tietoja ravintosisällöistä tai allergeeneista, siinä missä liikuntatilan tuotetietotarpeet ovat vähäisempiä. Majoitus-, ravintola- ja liikuntapalveluilla saattaa olla täysin erilaiset tarpeet tuotehierarkioille, ja tämä voi periytyä aina tuoteryhmiin sekä palvelutuotteiden attribuuttitarpeisiin asti.

Usein tuotteita on myös tarpeen linkittää yhteen palvelupaketeiksi, kampanjoita varten, tai muuten suuremman kokonaisuuden luomiseksi. Adeona PIMin avulla palvelukokonaisuuksien hallinta ja muokkaus on helppoa.

Palveluihin liittyy usein myös laaja valikoima hyödyllistä lisätietoa, joka edistää (tai puuttuessaan haittaa tai jopa estää) asiakkaan päätöksentekoa. Esimerkiksi ravintolalle houkutteleva kuva annoksesta on yhtä tärkeä osa myynnin edistämistä kuin tieto raaka-aineista, allergeeneista, laktoosittomuudesta tai vegaanisuudesta. Vuokratiloja tarjoava tapahtumatoimisto taas antaa asiakkaalle paljon selkeämmän kuvan tarjolla olevista tiloista ja palveluista, jos tuotetiedoista löytyy myös pohjapiirroksia, kuvia aiemmista tapahtumista, tai vaikkapa 360-video.

Esimerkiksi näissä tapauksissa tuotetiedonhallinta hyödyttää palvelualan yrityksiä:

Urheiluopiston palvelutarjonta huimaa päätä

Vierumäen verkkokaupassa asiakkaille tarjotaan erilaisten hotelli-, huoneisto- ja mökkimajoitusten lisäksi eri urheilulajien kenttä- ja vuorovarauksia, ohjattuja tunteja, kursseja ja koulutuksia, välinevuokrausta ja hierontaa, joista kukin urheiluopiston vierailija voi rakentaa itselleen yksilöllisen palvelupaketin. PIMin kautta palveluita yhdistellään myös erilaisiksi kausikampanjoiksi ja liikuntalomiksi.

Ketjun palvelutarjooman harmonisointi

Keskitetystä tuotetiedonhallinnasta on hyötyä myös silloin, kun yritys haluaa harmonisoida palvelut ketjunsa eri toimipisteiden välillä esimerkiksi yritysoston yhteydessä. Muun muassa hyvinvointi- ja kauneudenhoitoaloilla on yleistä, että ketjut laajenevat ostamalla pieniä yksinyrittäjiä osaksi omaa tarjoomaansa. PIMin avulla voidaan varmistaa, että eri toimipisteiden välillä ei ole tarkoituksettomia eroja palveluiden hinnoissa tai sisällöissä, ja että tiedot hoidoista ja hieronnoista uivat sujuvasti esimerkiksi Timmaan ja muihin ajanvarauspalveluihin.

Julkisen toimijan useamman toimialan palvelut keskitetysti

Julkisella sektorilla on paljon monialatoimijoita, esimerkiksi kaupunkeja, joilla on palveluita lukemattomilla eri toimialoilla: liikuntasaleja, joita varata, museoita, joihin ostaa pääsylippuja, venepaikkoja, joita vuokrata, ja niin edelleen. Palvelukirjon hallinnointia helpottaa, jos eri palveluiden tuotetiedot tuodaan yhteen keskitettyyn paikkaan sen sijaan, että jokaisella toimialalla on oma erillinen tietolähde, josta tuotetiedot siirtyvät yksittäiseen verkkokauppaan.

Palvelut linkittyvät myös fyysisiin tuotteisiin

Moni yritys, joka pääsääntöisesti myy tuotteita, myy jollain tasolla myös palveluita. Adeona PIMissä palvelutuoterivejä pystyy linkittämään fyysisiin tuotteisiin ja toisin päin. Esimerkiksi Etra tarjoaa verkkokaupassaan laajan valikoiman teollisuustuotteita ja niihin liittyviä palveluita. Jos asiakas tilaa vaikkapa teippejä, pintasuojakalvoja tai sähköeristemateriaaleja, näihin tuotteisiin pystyy liittämään myös leikkauspalvelun, jossa materiaalit leikataan suoraan asiakkaan tarpeiden mukaan.