DATE

Luovu Excel-taulukoista

Luovu Excel-taulukoista

PIM ratkaisee ne haasteet, joihin Excel-taulut eivät pysty, koska PIM on rakennettu erityisesti tuotetietojen keskitettyyn hallintaan.

Käytetäänkö teillä Excel-taulukoita tuotetiedon hallintaan?

Onko yrityksessäsi kasapäin Excel-taulukoita, joissa käsittelette päämiehiltänne saatua tietoa? Lähetättekö käännöstiedostoja käännöskumppanillenne? Lähetättekö tuotetietoja asiakkaillenne ja jälleenmyyjillenne Exceleissä? Entä tarjoatteko tuotteitanne kauppapaikoissa, jonne tiedot toimitetaan Exceleissä? Pyörittääkö teillä iso joukko porukkaa isoa joukkoa yrityksellenne arvokasta tuotetietoa Exceleissä?  

Mikäli vastasit myöntävästi yhteenkään edellä mainittuun kysymykseen, kannattaa jatkaa lukemista. 

10 käyttötapausta, joissa Excel on harvoin paras työkalu:

  1. Kun työskentelette useiden tietolähteiden kanssa – esimerkiksi jos yrityksellänne on useita toimittajia ja taustajärjestelmiä, on tiedon kokoaminen yhteen taulukkoon helposti melko haastavaa.
  2. Tuotteisiin liittyvien kuvien ja muiden tiedostoliitteiden hallinta 
  3. Yhtäaikainen editointi – kun useampi henkilö yrityksessä syöttää tai ylläpitää tuotetietoa, ja kun halutaan muodostaa työnkulkuja
  4. Kun tuotetiedonhallintaa tai tiedon näkyvyyttä halutaan rajoittaa käyttöoikeuksin.
  5. Versionhallinta ja sisällön palautus – jos useita ihmisiä työskentelee tuotetiedon parissa, on vaikea hahmottaa mikä tieto on päivitetty ja mikä ei. 
  6. Tiedon validointi – sen varmistaminen, että tieto on syötetty oikeassa muodossa
  7. Lakien ja sääntöjen mukaisen tuotetiedon hallinta
  8. Tuoteryhmäkohtaisten tuotetietomallien hallinta
  9. Taxonomioiden ja struktuurien rakentaminen tuotetiedoille
  10. Tuotetietojen julkaisun automatisointi kaikkiin myynti- ja markkinointikanaviin on mahdotonta suoraan Excelistä. Tämä hidastaa markkinoilletuontiaikaa ja kasvattaa työmäärää.

Miksi siis yrityksessänne käytetään laskentataulukoita tehtäviin, joihin niitä ei ole tarkoitettu?

Excelille on nimittäin olemassa erinomainen vaihtoehto. Sitä kutsutaan nimellä PIM (Product Information Management) eli tuotetiedon hallintaan varta vasten kehitetty ohjelmisto. PIM ratkaisee ne haasteet, joihin Excel-taulut eivät pysty, koska se on rakennettu erityisesti tuotetietojen keskitettyyn hallintaan verkkosivuja, verkkokauppoja, tuoteluetteloita, myymälöitä ja muita julkaisukanavia varten.

Kaikki kymmenen ylläkuvattua käyttötapausta ovat PIM-ohjelmistossa vakiotoimintoja. 

Kuinka PIM vaikuttaa liiketoiminnan menestykseen?

PIM voi lisätä merkittävästi yrityksen tuottavuutta tuotetietojen käsittelyssä ja organisoinnissa. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Kokemuksemme mukaan kustannus- ja ajansäästö tehokkaamman työskentelyn kautta on vain yksi hyöty, jota yritykset tuotetiedonhallinnalla hakevat.

Toinen merkittävä liiketoiminnallinen hyöty tulee liikevaihdon kasvusta. Tuotetiedonhallinnan avulla on mahdollista tarjota entistä parempia tuotesisältöjä eri kohtaamispisteissä asiakkaan kanssa. Tämä vaikuttaa suoraan asiakaskokemukseen, ja konversioasteeseen. Asiakkaiden on helpompi löytää ja ostaa tarvitsemansa tuote, ja näin myynti kasvaa. PIM:iä käyttävien yritysten on myös entistä helpompi myydä monikanavaisesti, ja tutkitusti asiakkaat, jotka asioivat myyvän yrityksen kanssa useammissa kanavissa ostavat useammin.

Eikä siinä vielä kaikki. Hyvät tuotetiedot mahdollistavat laadukkaampaa ostamista, mikä vaikuttaa suoraan tuotepalautusten määrään.

Toisin sanoen, Excel-taulukoiden käytön vähentäminen väärissä käyttötarkoituksissa ja PIM:n käyttöönotto ei ole vain jokapäiväistä tehokkuutta. Se on ennen kaikkea mahdollisuus muutokseen. Kuulostaako hyvältä?

Lue myös