DATE

Mitä kaikkea markkinoinnissa kannattaa automatisoida?

Mitä kaikkea markkinoinnissa kannattaa automatisoida?

Vaihtoehtoja monikanavaisen julkaisun automatisointiin kannattaa selvittää etenkin, jos tarjooma sisältää paljon tuotteita.

Markkinoinnin automaatio ja inbound-markkinointi ovat markkinoinnin nykyaikaa. Ihmiset keskittyvät sisällöntuotantoon ja automatiikka hoitaa viestit potentiaalisille asiakkaille juuri siellä ja silloin kun niitä kaivataan. Markkinoinnin automaation järjestelmä korvaa kymmenen erillistä järjestelmää ja vähentää merkittävästi manuaalityötä. Mutta kykeneekö markkinoinnin automaatio hoitamaan kaiken julkaisun kaikkiin kanaviin? Vaihtoehtoja monikanavaisen julkaisun automatisointiin kannattaa selvittää etenkin, jos tarjooma sisältää paljon tuotteita.

Miksi sitten juuri tuotejulkaisu on niin työlästä?

Niin kuin kaiken muunkin sisällön, pitäisi myös tuotesisällön puhutella lukijaansa oikein ja kohdennetusti jokaisessa ostopolun vaiheessa. Tämä tarve johtaa auttamatta valtavaan määrään tuotetietoa.

Jos otetaan esimerkiksi juoksukengät, voivat ostopolun sisällöt mennä näin:

  • Ensin kiinnostus juoksuharrastukseen ja sitä kautta kenkien hankintaan herätetään inspiroivilla juoksukuvilla sosiaalisessa mediassa.
  • Kun mielenkiinto aiheeseen on saatu herätettyä, voi seuraavassa vaiheessa kiinnostaa vinkkilista kenkävalintaan.
  • Tätä voi seurata eri kenkävaihtoehtoja vertaileva urheilukenkätesti.
  • Lopulta päädytään verkkokauppaan ostettavan kengän tuotesivulle, josta käsin ostos tehdään, tai vaihtoehtoisesti käydään hakemassa kengät suoraan lähimmästä myymälästä.

Kun lasketaan erillisten sisältöjen määrää tämän yhden ostajapersoonan ostopolun vaiheisiin koskien tätä yhtä tuotetta, päädytään todennäköisesti useaan kymmeneen yksittäiseen tuotetietoon sisältäen kaikki kuvat, tekstit, ominaisuustiedot, myymälämateriaalit ja artikkelit suositteluista puhumattakaan.

Jos ajatellaan, että kyseisen yrityksen valikoimassa on vaikkapa sata kenkämallia variaatioineen, puhumme äkkiä kymmenien tuhansien tuotetietojen julkaisemisen hallinnasta. Tällaista määrää on varmasti täysin mahdotonta hallita järkevästi ilman automaation tuomaa apua.

Mikä ratkaisuksi?

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että jos sisältö on tarkoitus julkaista vain yhdessä kanavassa, kannattaa julkaisu todennäköisesti hoitaa kyseisen kanavan oman sisällönhallinnan kautta.

Heti, jos samaa sisältöä julkaistaan useaan kanavaan, kannattaa kuitenkin harkita keskitettyä julkaisuautomaatiota ja siihen yhdistettyä tuotetiedon- ja aineistonhallintaa. Näin säästytään päällekkäiseltä työltä.

Jos ajatellaan ylempänä olevan urheilukenkäesimerkin sisältöjä, niin ostopolun alkuvaiheen sisällöt olisi todennäköisesti järkevintä julkaista keskitetysti markkinoinnin automaatiojärjestelmän kautta.

Kenkiin liittyvien tuotetietojen julkaisuun verkkosivuille, verkkokauppaan sekä mahdollisiin kivijalkakaupan myyntimateriaaleihin, kuten julisteisiin, hyllynreunaetiketteihin ja muuhun myymälän tuotemainontaan eivät markkinoinnin automaatiojärjestelmät kuitenkaan yleensä taivu.

Onneksi on olemassa myös juuri tähän tarkoitukseen olevia ratkaisuja. Julkaisuautomaatiojärjestelmissä voidaan määritellä julkaisukanavat tietokenttäkohtaisesti ja hoitaa varsinainen julkaiseminen napinpainalluksella tai jopa täysin automatisoidusti.

Mitä markkinoinnin järjestelmiä tuoteyritys siis markkinoinnin automaatiojärjestelmän ja julkaisualustojen lisäksi tarvitsee? Monesti riittää, että käytössä on hyvä tuotetiedon- ja aineistonhallinnan järjestelmä sekä siihen liitettävä julkaisuautomaatiomoduuli.

Näin automatiikka hoitaa kaiken rutiinityön ja ihmisiä päästään hyödyntämään täysiaikaisesti siinä, missä he ovat parhaimmillaan: analysoinnissa, suunnittelussa ja tavoitteellisessa sisällöntuotannossa.

Lue myös