DATE

Standardointi ja luokitukset – tärkeä osa tuotetietoa

Standardointi ja luokitukset – tärkeä osa tuotetietoa

Useilla toimialoilla toimijat ovat tuskastuneet eri toimittajilta ja valmistajilta tulevan tuotetiedon sekametelisoppaan ja lyöneet viisaat päänsä yhteen, jotta eri lähteistä tulevat tiedot saataisiin koostettua kattavaksi, yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, ja kaikki puhuisivat samoista asioista samoilla nimillä.

Suomessa Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (https://www.sahkonumerot.fi/), Taloteknillinen teollisuus ja kauppa ry (https://www.lvi-info.fi/) ja Rakennustietosäätiö STS rs (https://www.rttuotetieto.fi/) ovat yhteistyössä määritelleet tuotetietostandardin, joka kuvaa mitä tietoja tuotteista tulisi olla, jotta ne palvelisivat koko sähkö-, LVI- ja rakennusalan toimitusketjun tarpeita. Toimittajat vievät standardissa määritellyt tuotetiedot keskitettyihin tuotetietopankkeihin, josta ne ovat saatavilla kaikille niitä tarvitseville.

Yksi tärkeä osa tuotetietostandardia on kansainvälinen ETIM-luokittelu, joka määrittelee tekniset ominaisuudet n. 5000 erilaiselle tuoteluokalle. ETIM-standardia ylläpitää ja kehittää ETIM International -järjestö, jolla on jäseninä kymmeniä kansallisia järjestöjä.

Adeona PIM tukee tuotetietostandardeja ja mahdollistaa tiedonsiirron automatisoinnin

Adeona PIM -tuotetiedonhallinnan järjestelmässä on tuki tuotetietostandardien ja ETIM:in mukaisesti luokitellulle tuotetiedolle. Asiakkaat listaavat käytössään olevat ETIM-luokat, minkä jälkeen standardin mukaiset tietomallit perustetaan automaattiajolla Adeona PIM -järjestelmään. Tämän jälkeen tuotetietoja voidaan alkaa rikastaa.

Adeona PIMistä tiedot puolestaan synkronoidaan tai julkaistaan kaikkiin tarvittaviin kanaviin, joko täysautomaattisesti integraatiolla tai puoliautomaattisesti Excel-siirtotiedostoilla.

Tulevaisuudessa vastaavia standardointeja ja luokituksia tullaan varmasti käyttämään laajemmin myös muilla aloilla. Adeona PIMissä on joustavan teknisen arkkitehtuurinsa ansiosta helppo ottaa käyttöön myös muita alakohtaisia luokituksia.