DATE

Vastuullisuusvaatimukset yrityksiä kohtaan kiristyvät

Vastuullisuusvaatimukset yrityksiä kohtaan kiristyvät

Vastuullisuusvaatimukset yrityksiä kohtaan kiristyvät

Tuotteilta vaaditaan nykyään enemmän ympäristöystävällisyyttä ja tuotanto- ja toimitusketjuilta läpinäkyvyyttä sekä jäljitettävyyttä. Niinpä lähitulevaisuudessa EU kiristää yrityksille kohdistuvia vastuullisuusvaatimuksia säädöksin.

Digitaalinen tuotepassi on EU:n kestäviä tuotteita koskevan säädöksen ja Euroopan komission kiertotalouden toimintasuunnitelman keskeinen aloite. Se tulee olemaan tähän mennessä laajin lainsäädännöllinen toimenpide, jolla halutaan edistää kestävää kehitystä ja kiertotaloutta.

Digitaalinen tuotepassi ja toimitusketjun säädösten noudattaminen

Digitaalinen tuotepassi (DPP) on ikään kuin tuotteen digitaalinen versio, jossa on tieto tuotteesta koko sen elinkaaren ajalta. Digitaalinen tuotepassi on loppukäyttäjän käytettävissä QR-koodilla (tai vastaavalla), joka on kiinnitetty fyysiseen tuotteeseen. DPP:n alkuvaiheen odotetaan keskittyvän avaintietoihin tuotteen elinkaaren ympäristöjalanjäljestä. Tuleva lainsäädäntö täsmentää, mitä tietoja DPP:ssä pitää olla, mutta oletettavasti tiedot tuotteen ympäristöjalanjäljestä on oltava saatavilla. DPP tulee vaikuttamaan kaikkiin toimijoihin, jotka haluavat myydä tuotteitaan Euroopassa.

Digitaalisen tuotepassin tarkoituksena on varmistaa toimitusketjun läpinäkyvyys ja tuotteen jäljitettävyys globaalisti. Yritysten pitää siis jatkossa valmistautua siihen, että esimerkiksi seuraavat asiat tuotteen toimitusketjussa ovat DPP-vaatimusten mukaisia:

  • Tiedot tuotteen rakenteesta tai kokoonpanosta eli raaka-ainetiedot, kierrätysmateriaalien osuus tuotteessa, yksityiskohdat tuotteen rakenneosista.
  • Tiedot raaka-aineiden hankinnasta ja alkuperästä louhintamenetelmineen sekä mm. hankinnan ympäristövaikutukset.
  • Tiedot toimitusketjun prosessien eettisistä ja ympäristövaikutuksista, kuten työvoimaan liittyvät käytännöt, ihmisoikeuksien varmistaminen ja ekologinen vaikutus.
  • Tuotteen hiilijalanjälki.
  • Tiedot säädöksistä ja mahdollisista alakohtaisista vaatimuksista, esimerkiksi tuoteturvallisuustoimenpiteistä.

Ketä digitaaliset tuotepassit koskevat

DPP-säädökset koskevat kaikkia tuotemerkkejä, valmistajia ja jälleenmyyjiä, jotka tekevät kauppaa Euroopan markkinoilla, riippumatta siitä, missä ne ovat rekisteröityjä tai missä niiden tuotteet on valmistettu. DPP:n käyttöönotolle priorisoidut ensimmäiset teollisuudenalat ovat akut, tekstiilit ja elektroniikka, joiden odotetaan aloittavan käyttöönottoprosessit vuonna jo 2024. Akkuteollisuuden on määrä ottaa DPP käyttöön täysimääräisesti vuosina 2026/27. Vuoteen 2030 mennessä EU aikoo laajentaa DPP:n yli 30 muuhun teollisuudenalaan; ainoastaan elintarvikkeet, rehut ja lääkkeet on toistaiseksi vapautettu uusista säädöksistä.

Lue myös aiempi juttumme: Digitaalinen tuotepassi kiertotalouden edistäjänä

Digitaalisten tuotepassien käyttöönoton merkitys

Digitaaliset tuotepassit ovat merkittävä sääntelyaloite, ja ne tukevat useita käyttötapauksia tuotteiden arvoketjussa, esimerkiksi:

  • Varmistetaan toimitusketjun läpinäkyvyys ja tuotteen jäljitettävyys koko elinkaaren ajalta.
  • Ostajien on helpompaa tehdä parempia ostopäätöksiä, kun heille tarjotaan läpinäkyvyyttä kaikista tuotteista.
  • Pyritään varmistamaan tuotteen koostumuksessa ja elinkaaressa kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.
  • Uusille markkina-alueille pääsy on sääntelyn osalta standardisoitu, mikä vauhdittaa go-to-market-prosesseja.

Toimitusketjussa kannattaa miettiä seuraavia DPP-näkökulmia:

  • Tuotteiden raaka-aineista on tarjottava täydellistä tietojen läpinäkyvyyttä. Tämä tarkoittaa, että tietojen pitää sisältää, mitä materiaaleja käytetään, miten resurssit hankitaan, työvoimakäytännöt, kuljetuspäästöt sekä vaikkapa louhintaan liittyvät prosessit.
  • Valmistusprosessien ympäristövaikutuksista on tehtävä raportti eli miten prosesseissa on hallittu hiilidioksidipäästöt, työvoimakäytännöt ja esimerkiksi jätevedet.
  • Toimitusketjun ympäristövaikutukset on kyettävä osoittamaan eli hankinta- ja tuotantovaiheiden lisäksi pitää arvioida tuotteeseen liittyvän logistiikan vaikutukset.
  • Kumppanien pystyvyys lainsäädännön noudattamisessa on varmistettava, eli myös jakeluketjun osien ja muiden kumppaneiden on kyettävä vastaamaan DPP-vaatimuksiin.

Miten PIM-järjestelmä voi auttaa vaatimuksien noudattamisessa?

Tuotteen, sen valmistukseen ja prosesseihin liittyvien tietojen hallinta DPP-edellytysten mukaan aiheuttaa yrityksille haasteita. DPP:hen voi alkaa valmistautua miettimällä, kuinka tuotetietoja nyt kerätään, ylläpidetään ja rikastetaan. Tässä yhteydessä kannattaa miettiä, tukevatko yrityksen nykyiset tietojärjestelmäratkaisut myös jatkossa riittävästi.

PIM-järjestelmän avulla tuotetietojen kattava hallinta on mahdollista. Sen valttina joustavuus. Yritys voi muokata tuotetietomallia itse hyvin helposti. Esimerkiksi DPP-vaatimusten myötä on hyvin helppo lisätä uusia tuotetietokenttiä tuote- tai tuoteperhetasolle. Lisäksi Adeona PIM -järjestelmässä voi käsitellä satojen tuhansien tuotteiden tietoja, hallita tuotekokonaisuutta, tuotekategorioita ja tuotetietomalleja, rikastaa tietoja, säädellä käyttäjärooleja, määritellä julkaisukanavat, hallita kuvia ja tiedostoja. Adeona PIMin voi myös integroida julkaisuautomaatiojärjestelmään, jolloin brändin mukaisten materiaalien tuotto on vaivatonta ja nopeaa.

Lue lisää: Adeona PIM

Lue myös